Eşti aici

Informatii generale

Comuna Dîrlos

Prezentare localitate, scurt istoric

Prima atestare documentare a Dîrlosului dateaza din 29 martie 1317, într-un document prin care Carol Robert, regele Ungariei, pune în vedere ”tuturor juzilor, comiţilor şi slujbaşilor noştri şi mai ales tuturor saşilor şi oaspeţilor din Medyes şi celor ce ţin de această cetate, să ocrotiti şi să aparaţi zisele moşii ( Alma,Darlaz şi Sumugun) ale pomenitului ban Simion şi oricare altele împotriva tuturor” .

Există mai multe semificaţii atribuite ,de către cercetatori ,numelui localităţii Dîrlos :

         -dupa Kisch Gustav ,numele satului înseamna aşezare umană de dor (dor = dor uscat , lâz= aşezare umană )

  • episcopul Teutsch, citind harta lui Honterius unde Dîrlosul era numit “Deesch”, precizează că numirea Dîrlos înseamnă asezare de dor lînga cetate – Mediaş;
  • în tradiţia locală ,numele satului vine de la săsescul ‘ Duer los ‘ =’lasă-i să stea acolo’.

 

Amplasarea comunei Dârlos în județul Sibiu

 

              Comuna Dîrlos, situată pe malul drept al râului Tîrnava-Mare, în partea de nord-est a judeţului Sibiu, la 6 km de municipiul Mediaş, dispune de o suprafaţă de 4.010 ha teren, teren situat în lunca râului Târnava-Mare, din podişul Transilvaniei. În partea de sud a Dîrlosului, dincolo de râul Târnava Mare se afla localitatea Bratei. În nord se învecinează cu jud. Mureş, iar în est cu localitățile Alma și Smig, aflate la 7 km de Dîrlos, drumul judeţean 142E fiind calea de acces spre ele. În vest se învecinează cu Mediaşul, la o distanta de 6 km, fapt care a contribuit foarte mult la dezvoltarea Dîrlosului din punct de vedere economic şi socio-cultural, iar la nord-vest cu  localitatea Păucea, comuna Blăjel.

          Populaţia comunei este de 3.555 locuitori, situînd comuna printre comunele medii ca număr de locuitori din judeţ.

          Prin structura religioasă , marea majoritate a populaţiei este de religie ortodoxă, urmată de greco-catolici, catolici, penticostali, luterani.

          Ocupaţia de bază, a locuitorilor comunei, este agricultura, unde îşi desfăşoară activitatea cei mai mulţi cetăţeni apţi de muncă.

          Deasemenea, o mare parte din forţa de muncă activă a comunei îşi desfăşoară activitatea în industrie, făcînd naveta în unităţile industriale din Copşa-Mică şi Mediaş.

          Se vede o creştere a nivelului de trai în comuna noastră prin diminuarea nrumărului de persoane care beneficiază de ajutor social datorită plecării la muncă în străinătate. 

Ca unitate teritorial-administrativă a judeţului Sibiu, comuna Dîrlos are în componenţa sa localităţile:

  • Dîrlos – reşedință de comună;
  • Curciu
  • Valea Lungă - sate aparţinătoare.
Harta: 
România
Latitudine: 46.189410
Longitudine: 24.407272